Çocuğun Hastalık döneminde dikkat edilmesi gerekenler
- Çocuğun sağlık durumu olumlu olmasa da aileye ve çocuğa verilen bilgiler doğru olmalıdır. Çocuk; hastalığı ve tedavinin gerekliliği, nasıl olacağı hakkında uygun biçimde bilgilendirilmeli ve bu süreçte yaşayabileceği zorluklarla başa çıkma konusunda desteklenmelidir.
- Tedaviyle ilgili konularda karar alınırken çocuğun da bu sürece dahil olması önemlidir. Böylece çocuk hâlâ bir şeylerin kendi kontrolünde olduğunu düşünecektir.
- Çocuğun değişen fiziksel gereksinimleri karşılanmalı, ağrı ve acılarını hafifletici düzenlemeler zamanında yapılmalıdır.
- Çocuğun hastalıktan önceki günlük hayatı ve rutinleri mümkün olduğunca aynen devam etmelidir.
- Çocuğun hastalık durumunda yalnızca çocuğun hastalığı üzerine odaklanmamak, onun ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmak ve bu ihtiyaçları karşılamaya çalışmaktır.
- Aile bu süreçte ne hastalığı reddederek umursamaz bir tutum içine girmelidir ne de aşırı koruyucu ve kollayıcı olmalıdır. Çocuk hastalık sürecinde desteklenirken, diğer taraftan da yapabileceği işler belirlenmeli, mümkün olduğunca eski düzenini koruyabilmelidir.
- Çocuk, ulaşabileceği yetişkinlerin olduğunu bilmeli, gerektiğinde istediği soruları sorabilmeli ve kaygılarını ifade edebilmek için fırsat bulabilmelidir. Bilgilendirme yapılırken gereksiz ayrıntılarla çocuğun kafası karıştırılmamalıdır.
- Aileler; tedavi masrafları, tedaviyle ilgili belirsizlik durumu, tedavilerin getirdiği çeşitli yan etkiler, sosyal izolasyon gibi nedenlerle sıkıntı yaşayabilirler. Anne babaların aynı durumu paylaşan diğer ebeveynlerle görüşmeleri, ortak duygu ve düşüncelerin paylaşılması, bir çözüm yolu bulunmasını kolaylaştırarak aileyi rahatlatacaktır. Deneyimler paylaşılarak, başa çıkma yolları konuşulacak ve böylece de sosyal izolasyon en aza inecektir.
- Hasta çocuğun kardeşi varsa, aile tarafından onunla da mümkün olduğunca ilgilenilmeli, sağlıklı çocuk ihmal edilmemelidir. Kardeşlere özel olduklarını hissettirmek, tüm çocuklara tutarlı disiplin uygulamak ve hastaneyi ziyaret etmeyi cesaretlendirmek önerilen davranışlardan bazılarıdır.
Çocuğun Hastane yatış dönemde aile tutumu
Çocuğunuzun hastanede kaldığı dönem hem sizin için hem de çocuk için gergin zamanlar yaratır. Bu zamanı ne kadar sakin ve rahat geçirirseniz hastanedeki kalış sürecini o kadar iyi geçirirsiniz. Hastaneye yatmadan önce çocuğunuzla geçireceği tedaviyi veya ameliyatı konuşun. Çocuğunuzla konuşurken, yaşına ve anlayabileceği bir şekilde önceden tasarlanmış bir konuşma yapın. Çocuğunuz için güvendiği ortam dışı, farklı bir ortam, doktorlar hemşireler onu tedirgin edecekdir.
Bu ortamda yaşayacağı fiziksel kısıtlamalar, ağrı ve sıkıntılar onun huyunun değişmesine farklı davranış içersine girmesine sebep olacaktır. Bu durumlara sabır ve anlayışla yaklaşmanız çok önemlidir.
- Bu zor dönemde çocuğunuza eşlik ederek, ilgi göstermeniz, yakın olmanız ve varlığınızı hissettirmeniz çok önemlidir.
- Ameliyatın veya tedavinin iyi geçeceğine öncelikle kendiniz inanın, bu inancınız çocuğa yansıyacak ve güven verecektir.
- Çocuğun geçireceği korkulardan ve heyacanlardan dolayı göstereceği farklı davranışlarına anlayış gösterin. Ona sert ve bağararak yaklaşmayın. Anlayışla durumu karşılayın.
- Çocuğun heyacanlı ve korkulu anlarında sizin sakin kalmanız çocuğa fiziksel temas etmeniz ( elini tutma, okşama gibi) onuda sakinleştirecektir.
- Çocuğunuzla duyguları paylaşın, onun korkularından, yaşadıklarından ve hissettiklerinden konuşmasına izin verin. Onu anladığınızı hissettirerek, yalnız olmadığını belirterek ve cesaret vererek çocuğun, kaygılarıyla başa çıkmasına yardımcı olun.
- Çocuğun kafasını başka konularla dağıtmaya, onunla oyun oynamaya özen gösterin.
- Kendinizi ve sağlığınızı unutmayın. Tüm sıkıntı ve üzüntüye rağmen, düzenli beslenmenize, bol su içmeye ve yeterli uyku almaya özen gösterin.
- Güç ve kuvvetinizin sınırlı olduğunu ve arada bir sizin de istirahat ve dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuzu unutmayın.
- Uzun süreli hastane yatışlarında, düzenli olarak evinize gitmeniz, ev ortamınızda diğer aile fertleriyle beraber olabilmeniz ve dinlenmeniz size faydalı olacaktır.
- Yaşadığınız korkuları, endişeleri ve çaresizlik duygularını sağlık ekibiyle, arkadaşınızla veya bir aile ferdiyle konuşarak paylaşın.
Çocuğun Hastane yatışında zaman gecirme
Hastane yatış döneminde gereken tıbbi hazırlıklar için Doktorlar sizi bilgilendircekdir. Çocuğunuz ile birlikte hasta yatağında ve hastane döneminde zaman geçirmek için size birkaç tavsiye sunmak istiyoruz. Hastaneye yatış dönemindeki telaşta hazırlıklarınızı unutabilirsiniz, bundan dolayı önceden ‘yapılacaklar’ listesini hazırlayın.
Çocuğunuz ile birlikte hastahanedeki vakti nasıl geçirebiliceğinize dair planlamayı beraber yapın. Çocuğunuz size isteklerini belirtecektir bunları liste haline getirip hastahaneye gitmeden hazırlayıp yanınızda bulundurun. Listenizde bulundurabiliceğiniz bazı tavsiyeler.
- Çocuğunuzun özel eşyalarını yanınıza alın. Mesela sevdiği oyuncak hayvanı, battaniyesi, aile resimleri gibi.
- Çocuğunuzun sevdiği kitapları ,oyuncakları, DVD leri ve müzik yüklü MP3 çaları ayarlayın.
- Resim malzemeleri, boyama kalemleri ve boyama kitapları.
- Sizin çocuğa okuyabileceğiniz hikaye ve macera kitapları.
- Beraber çözebileceği yahut çocuğun tek başına yapabileceği bulmaca kitapları.
- Beraber oynuyabileceğiniz hamur oyunları, masa oyunları ve kart oyunları ayarlayın.
- Çocuğun duygularını ve yaşadıklarını yazabilecek günlük tutma defteri.
- Kendiniz için de birşeyler almayı unutmayın (kitap, örgü, dantel v.s.)