Get Adobe Flash player

Hastalık

Hastalık sözcüğü biyolojik, fizyolojik veya işlevsel sağlığın bozulması durumda, rahatsızlık ve sıkıntıları belirtmek için geniş bir anlamda kullanılır. Bu sözcük, “Akut” ve “Kronik” ya da süreğen hastalık olarak ayırt edilir.

 

AKUT HASTALIK

Tıp biliminin ‘kısa süreli’ sağlık sorunları tanımlamak için kullandığı terimdir. Birkaç hafta ya da ay ile sınırlı olan ve iyileşme ile sonuçlanan hastalıklardır. Akut hastalığın çocuk, ergen ve yetişkin üzerine pedagojik ve psikolojik etkenleri hastalığın şiddetine ve tedavisine göre değişmektedir. Hastalığı yaşamak hoş olmayan bir durumdur ve uygulanan tedavi bilhassa çocuklarda davranış ve huy değişimine sebep olabilir. Bu değişimler hırçınlık ve huysuzluk, doktor ve iğne korkusu, uyku ve beslenme sorunları, ve depresyon gibi belirtiler olabilir. Bu nedenle, ailenin tutumu ve çocukların ruhsal açıdan değerlendirilmesi ve desteklenmesi önemlidir.

 

KRONİK (SÜREĞEN) HASTALIK

Tıp biliminde ‘uzun süre’ devam eden sağlık sorunlarını tanımlamak için kullanılan terimdir. Üç ay’dan fazla süren, iyileşmesi sınırlı ve kalıcı olabilen hastalıklardır. Kronik hastalık (Kanser, hemofili, şeker, böbrek yetmezliği, epilepsi, astım, diyabet, kalp hastalıkları ve kalp yetmezliği, vs…) doğuştan veya sonradan oluşan hastalıklar olarak ikiye ayrılır. Doğuştan hasta kişi onunla büyümüş, sosyal yaşantısını ona göre düzenlemiş ve hastılığı ile yaşamayı öğrenmiştir. Sonradan oluşan hasta kişide normal yaşantının değişmesi, hastalığı kabullenilmesi ve onunla yaşamayı öğrenme zorluğu oluşur. Kronik hastalık uzun süre ya da ömürlük tedavi, bakım ve gözetim gerektirebilir. Kronik hastalığın çocuk, ergen ve yetişkin üzerine pedagojik ve psikolojik etkenleri hastanın bulunduğu bilişsel, sosyal ve ruhsal gelişime göre değişmektedir. Uzun süre hastalık veya ölümcül hastalık ile mücadele etmek hem hasta kişiyi hem de ailesini psikososyal sorunlarla etkileyebilmektedir. Bu nedenle kronik hastalık ve ölümcül hastalık sahibi kişilerin ve ailelerin bu zor evrelerinde tıbbi tedavinin yanında muhakkak pedagojik ve psikolojik olarak desteklenmeleri gerekir.